19 juni 2008

Vad är det som händer egentligen?

Idag har Sveriges Riksdag röstat Ja till den nya signalspaningslagen, en lag som är den mest integritetsbetvivlade i världen idag. Från och med den första januari 2009 kommer all signaltrafik som passerar landets gränser att kunna avlyssnas utan motivering om misstanke.

Det räckte tydligen inte att större delen av Sveriges befolkning inte ville ha lagen, eller att en egentlig majoritet i riksdagen verkade vilja rösta emot förslaget. I det som vi kallar för den svenska demokratin har nu istället regeringen pressat sina partikamrater i riksdagen till att rösta mot sin egen fria vilja, för regeringen och för ett övervakningssamhälle där man mindre och mindre kan göra någonting utan att bli övervakad och registrerad. Det var detta som den "liberala" regeringen tillämpade för att få igenom det de själva ville. Det som majoriteten inte ville.

Man har justerat förslaget och nu lagt till "integritetsförsäkrande åtgärder". Det räcker inte. Man har redan skapat en oändlig källa av makt för kommande makthavare och maktmissbrukare, som om den personliga integritetskränkningen förslaget inte var tillräcklig. Att påstå att FRA (Försvarets RadioAnstalt) kommer kunna hantera detta med förnuft håller inte heller. Redan tidigare har de gått emot reglerna och använt signalspaning utan hållande motiveringar.

Det som har skett idag är ett historiskt steg mot ett samhälle av rädsla och paranoia. Staten ser mer och mer sina möjligheter att kontrollera sina medborgare, istället för det ansvarstagande som egentligen är syftet. Detta är något som högern alltid försöker peka ut som något typiskt att komma från vänster, när det visar sig vara tvärtom.Kollektivet existerar över huvud taget för att alla ska ha det bra och ha ett lika värde. Tillsammans hjälps alla åt och stöttar varandra. Det är det som är den socialistiska synen på staten.

Mer och mer ekonomiska medel används nu för att övervaka och kontrollera, någon slags rädsla och panik verkar växa fram dag för dag. Jag mår illa när jag tänker på det!

Inga kommentarer: