Frågan är om det egentligen finns en "rätt" tid för det liberala samhället. För att ta det från början så ställs vissa krav för att liberalismen ska fungera:
- Alla människor har precis samma utgångspunkt vad gäller sociala kontaktnät, frihet och pengar.
- Alla människors största mål är att skaffa så mycket pengar som möjligt och köpa så mycket som möjligt, pengar är lycka.
- Resurser finns i dess oändlighet eftersom lönearbetet och inkomster måste komma genom någon form av produktion.
Nu vet ju vi allihopa att detta faktiskt inte är fallet. Även om en generation, högst osannolikt, skulle födas i precis samma utgångsläge skulle det ganska så snabbt övergå till de rikare och de fattigare. För den som inte från börjat utnyttjat sina möjligheter av någon anledning (spelar ingen roll vilken) får ingen mer chans, då pengarna tagit slut.
Är alla människors mål då att skaffa pengar, ja i det liberala samhället blir det så. Eftersom allt ska styras av marknaden så är den styrande parten de som äger produktionen, vars mål är att öka försäljningen (= folkets konsumtion). Till sin hjälp läggs oerhörda summor pengar på att manipulera oss att köpa nytt och mer, och att det är såhär samhället fungerar. Kapitalism råder.
Det rejäla bakslaget kommer till den fattigare delen av världen. Hit flyttar storföretagen sina produtioner. De köper mark i landet för vad som för dem är en struntsumma, och låter sedan dess invånare bruka den i deras regi. Arbetet är mycket billigare här. Att man sedan måste flytta varor runt halva jorden med enorm bränsleförbrukning syns i bokslutet. Kapitalet bryr sig inte så länge det växer.
På hemmaplan står arbetarklassen med hakan i golvet. De har blivit lurade att fler jobb kommer skapas då produktion ökas och har därför blint hjälpt till att få fram liberalerna till makten. När fabrikerna flyttas utomlands är det som ett slag i magen. Men så länge kapitalet växer så är detta inget problem för dess ägare.
Sen var det ju det där med resurser också. Jorden är överkonsumerad och det är ett av de största problemen vi har idag. Men det syns inte heller i bokslutet.
Om nu allt har sin tid så ligger liberalismens tid långt bort. En tid för frihet finns alltid!